Menü

 

Magyarország

Világok és Virágok

2015_viragkarneval_vk_00

Hazánk egyik legismertebb ünnepévé nőtte ki magát az 1966 óta negyvenhatodjára megrendezett Debreceni Virágkarnevál. Csak az évek telnek, a programok, a helyszínek változatosabbak, a hangulat is egyre fiatalosabb!

Az utóbbi évek sikereinek köszönhetően egyre nagyobb híre van a világban ennek a színpompás fesztiválnak. Ma már nem csak a debreceniek örülnek az egyhetes programsorozatnak, hanem Európából, sőt a tengerentúlról is érkeznek látogatók, illetve résztvevők. Az augusztus 15-én kezdődő és augusztus 22-én záruló karneváli hét miatt több tízezer turista érkezik a városba. Városunk legemblematikusabb rendezvénye egészen a századfordulóig vezethető vissza. Látványos virágkorzót először 1905-ben rendeztek a város főutcáján, hogy a bevételt jótékonysági célra, egy mentőkocsi vásárlására fordítsák. Egy 1900- ban készült fotó, amelyen egy virágokkal díszített bicikli látható, pedig ötletéül szolgált annak a kerékpáros korzónak, amelyen évről-évre több százan vesznek részt augusztus 20-a reggelén.

46_viragkarneval_vk_01

 

Karneváli hét csúcspontja természetesen az augusztus 20-ai délelőtti virágkocsi-felvonulás, melyet ötödik éve a Duna televízió élő közvetítésének köszönhetően a tengerentúli és a kárpát-medencei magyarság is nyomon követhet. Természetesen – Gregor Bernadett színművész véleménye szerint is – mindenképpen érdemes személyes élményt szerezni a fiesztáról: „Eddig csak tévéhíradóban láttam a virágkarnevált, de amíg nem tapasztalja az ember, nem is tudja, mi ez.” Debrecen rohamos fejlődése a Virágkarnevál történetében is tetten érhető, elegendő, ha csak az elmúlt évre gondolunk. A megújult Nagyerdei Stadion és az új köntösbe öltöztetett Békás-tó a Szabadtéri Színpaddal együtt bekerült a Karneváli hét programjainak helyszínei közé, így nyújtva egyre változatosabb kikapcsolódási lehetőséget a közönség számára.

46_viragkarneval_vk_03

A Nagyerdei Stadion tavaly új szintjére emelte a karneváli hangulatot, miközben megőrizte a virágkocsik esti felvonulásának miliőjét, soha nem látott módon 1500 fellépő közreműködésével. A szervezők újító szándékára szerencsére a debreceniek is igent mondtak és a 20 000 férőhelyes stadion megtelt. A káprázatos program 2015-ben még nagyobb létszámban folytatódik, mely a színpompás virágkocsik felvonulásán túl – a 360°-os műsorszerkesztésnek köszönhetően – minden oldaláról látványossá teszi a hazai és külföldi sztárvendégek produkcióját. A virágkocsi-parádé mellett mintegy 2000 fellépő – külföldi és hazai táncos közreműködésével, az Új Lovas Színház művészei és sztárfellépők töltik meg az aréna teljes játékterét. Fellép többek között „A DAL” idei nyertese Boggie, illetve Debrecen kedvenc mesemondója, Berecz András. A látványos, két óra időtartamú gálaműsort a nemzetközi pop élet közkedvelt előadója, Dr. Alban 20 perces koncertje zárja. A fantasztikus estére a ráhangolódást a Nagyerdei Parkerdő, illetve a Szabadtéri színpadjának műsorai segítik – lesz többek között Cseh Sörkert, Értéksziget és Lurkó Liget. A külföldi csoportok részvétele 1969 óta a karnevál egyik kiemelkedő pontja. 2015-ben is változatos helyekről sikerült vendégeket meginvitálnia a szervezőknek: Bosznia, Ciprus, Csehország, Franciaország, Grúzia, Lengyelország, Olaszország, Paraguay, Szlovénia, Szlovákia és Erdély képviselői lépnek fel a 46. Debreceni Virágkarneválon.

46_viragkarneval_vk_02

A karnevál forgatagában azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy különösen a rendszerváltozás óta a Virágkarnevál egyben államalapításunk ünnepének méltó alkalma is. A nemzeti összetartozás érzése hatja át a virágba borult Debrecent, ahol méltó módon emlékezhetünk meg Szent István királyunkról, a kereszténység felvételéről. 2015- ben újabb egyházi jubileum is emeli az ünnep hangulatát. Ebben az évben emlékezik a város katolikus lakossága a debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulójára. Emellett a Szent Anna templom építésének kezdete is ehhez az évhez kapcsolódott, így a templom is jubilál idén.

46_viragkarneval_vk_04

Az ingyenes kísérőprogramok augusztus 15. és 22. között kellemes kikapcsolódást biztosítanak mindenkinek akár a belvárosban, akár a Nagyerdőn tervezik eltölteni szabad perceiket, óráikat. Idén például már negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 18-án a Galiba Gyermekfesztivál – Junior Virágkarnevál karneváli programot, amelyen önkéntes alapon családok, művészeti csoportok és civil önkéntes csoportok vesznek részt. Az egyik legsikeresebb, leglátványosabb rendezvényen most a magyar meseirodalom hősei kerülnek a felvonulás középpontjába. A kompozíciókban megjelennek Csukás István, Fekete István, Dargay Attila mese- és rajzfilmfigurái. Ehhez csatlakozik még a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház kezdeményezésére a virágokkal feldíszített babakocsik első felvonulása, amely az EMMI támogatásával egy országos akció része. n Láthatjuk, a Debreceni Virágkarnevál a folyamatos újítások mellett a hagyományok és az értékeke megőrzésére, bemutatására törekszik. Több évtizedes töretlen sikersorozatának méltó eredményeként 2015 májusában elnyerte az Európai Fesztiválok Szövetsége által meghirdetett „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” minősítést, így bekerült Európa legjobb fesztiváljai közé. A cívisváros védjegye így európai színtéren is bizonyíthat.

 

VIRÁGOS ÉRDEKESSÉGEK

- 1905-ben virágcorso-t rendeztek a Debreceni Mentő Egyesület
számára, hogy mentőkocsit tudjanak vásárolni

- A Debreceni Népi Együttes 1963-as genfi látogatása inspirálta
a virágcorso, Virágkarneválként történő újjáélesztését, amikor
egy karneválon turnéztak.

- 1966-ban a menet még a Kálvin térről indulva vonult a nagyerdőbe
a stadionig, a felvonulás a Debreceni Városi Tanács
kezdeményezésére valósult meg.

- 1969-ben vett részt először külföldi csoport a karneválon Bulgária
személyében, 1985-ben pedig Nigéria volt az első nem
európai vendég.

- A debreceni ötös fogat 1974-ben vett részt először a felvonuláson.

- Hogyan lehet, hogy 1966 óta csak a 46. karnevál lesz idén?
Négy alkalommal maradt el a Virágkarnevál, különböző okokból:
1979-ben, 1980-ban, 1982-ben és 1983-ban.

- 1981 óta a felvonulás részesei gépjárművek is.

- Előfordult olyan eset is, hogy a karneválra érkező nigériai fellépők
nem tudtak hazautazni a hazájukban kitört polgárháború
miatt. 3 hétig turnéztak az országban „kosztért és kvártélyért”,
mire rendeződött a helyzet, és hazajutottak.

- A leghosszabb kompozíció 1987-ben vonult: a Hajdú-Bihar Megyei
Vendéglátó Vállalat indított egy 16 méteres kínai sárkányt.

- A 35. Virágkarneválra, 2004-ben készítették el Debrecen
város címerét ólomüvegből, mely azóta is a felvonulás állandó
eleme.

- 2009-ben vonultak először feldíszített biciklikkel a mentben,
ami az 1900-as évben megrendezett kerékpáros versenyre
emlékezett – ez a verseny is tekinthető a karnevál előzményének.

- A Virágkarnevál a Magyar Fesztivál Szövetségtől kétszer kapott
Kiváló Minősítési Fesztivál címet (2009, 2012).

- 1966 óta 500-nál is több virágkocsi-kompozíció készült el több
millió virág felhasználásával, melyeket több mint 1000 külföldi
és hazai művészeti csoport kísért végig Debrecen utcáin.


Hírek Közérdekű Magazinunkból Szórakozás Vásárlóinknak Vendéglátás , , ,

Az Ön hozzászólása

Kötelező bejelentkezve adja meg véleményét.

Városközpont

Üdvözöljük a városközpontok honlapján. Célunk, hogy bárhová utazzon is az országban, minden nagyvárosban könnyedén eligazodjon a legjobb belvárosi üzletek választékából, értesüljön az akciókról, programokról, tudjon egy jó vendéglátó helyet választani.
Ha olyan üzletet talál amit érdemesnek lát megjelentetni választékunkban, ajánlja nekünk most.


Városközpont

"Városközpont: nem plaza, hanem a legnagyobb és legszebb bevásárlóközpont"

Béta

A béta felirat a városnév mellett azt jelenti, hogy az adott városközpont üzletállománya még feltöltés alatt áll, ezért hiányos, esetleg pontatlan információt is tartalmaz.

Debreceni Városközpont Magazin:

Tekintse meg a Városközpont magazin e-havi számát:

Magazin