Menü

 

Magyarország

Első Takarékpénztár

 • piac22-1
 • piac22-13
 • piac22-12
 • piac22-11
 • piac22-10
 • piac22-9
 • piac22-8
 • piac22-7
 • piac22-6
 • piac22-5
 • piac22-4
 • piac22-3
 • piac22-2

A nevezetes Fejérló Szálló itt, a 24. szám alatt nyitotta meg kapuit, amikor régi épülete megyeházává lépett elő. Ma már nem áll ez az épület. A város legrégibb pénzintézetének, a Debreceni Első Takarékpénztárnak adott helyet 1912 óta. A Takarékpénztár helyiségein kívül a földszinten üzletek, a Kossuth utcai oldalon az emeleten eredetileg kaszinó, a pincében sörcsarnok és vendéglő, az emeleten tizenhét luxus bérlakás helyezkedett el. A palota az uralkodó divatnak megfelelően szecessziós stílusban épült. A homlokzat stukkóit és szobrait Somogyi Sándor készítette. A Piac utcai homlokzat reliefjei az ipari, a kereskedelmi és a földműves munkát mutatják be. Régi rézportálja egy híres berlini műhelyben készült, a belső fajanszmunkákat a pécsi Zsolnay-gyár szállította. Az épület portálját a Cívis Ház Zrt. állította helyre.

Az épület története

A Piac és Kossuth utca szögletén éppen száz esztendeje készült el a Debreceni Első Takarékpénztár háromemeletes szecessziós székháza. A pénzintézet, amely 1846-os indulásakor egy városházán bérelt kicsiny bolthelyiségben is elfért, 1868-ban befektetési célból szerezte meg a palota helyén a kétemeletes, úgynevezett Táncos Kovács-házat, keleti szomszédját az Auer-házat és a Piac utcai Rádl-házat.

A telkek
A pompás piaci helyzetű házak tulajdonosai a várostörténet ismert szereplői. Auer András vaskereskedő, a Kossuth utca (ma) 3. szám gazdája bőkezű támogatója volt a színjátszásnak, özvegye pedig pénzadományával segítette orgonához a Kistemplomot. Házukat 1890-ben a takarékpénztár bontotta le az első székház felépítése érdekében. A saroktelken az ősi manzárdtetős ház a 17. század végétől Debrecen tulajdona volt. A Nagy-Piacz felé nyíltak a boltok és a városi serház. Az emeletén a vargaszínben, 1809–1835 között színház működött. 1843-ban az új tulajdonos, Táncos Kovács János „azonnal” lebontotta a házat és helyén, akkor nagy szenzációt keltő kétemeletes sarokházat épített. Elegáns üzletei mellett itt volt a „Czifra” nevű kávéház, ahol a híres prímás, Boka Károly muzsikált. Az első emeleten a kaszinó bérelte helyiségeit. Mellette a Piac utcai (ma 24. szám) kettős telek ismertebb tulajdonosai voltak Diószeghy Sámuel tőzsér és főbíró, a Református Kollégium, Debrecen városa, a Veresmarthy, a Vecsey, a Csáthy családok. Utolsó magángazdája, Rádl József „vasas” a takarékpénztár egyik kezdeményezője volt.
E ház vendéglője vette fel az 1876-ban megyeházává lett „Fejérló” foga­dó nevét.

A palota
A Debreceni Első Takarékpénztár két évtized alatt „kinőtte” a kétemeletes székházat és hozzákapcsolt háromemeletes palotát terveztetett a saroktelkekre. Ifj. Rimanóczy Kálmán nagyváradi építész szecessziós stílusú házát javarészt helybeli kivitelezők (pl. Tóth István, „Pavlovics és Szilágyi” építészek, Somogyi Sándor szobrász) építették. A bank ügyféltere a földszinti oszlopcsarnokba, a hivatali lakások, irodák a főutcai első emeletre kerültek. A saroküzletet itt is, mint a régi házban, Kontsek Kornél rendezte be ruházati áruház céljára. A Kossuth utcai első emeletre itt is a kaszinó költözött. Bérletükben volt a télikertté alakítható utcai bejárat és a lépcsőház, társalgók, olvasó-, biliárd- és kártyázó termek, továbbá a keresztépületben a díszterem. A büfét lift kapcsolta össze a pincei vendéglővel és a sörcsarnokkal.

Változások
1914-ben tűz pusztította el a vadonatúj tetőzetet és a saroktornyot. A gyors helyreállításkor az különleges tetőzetet szokványos alakzatokkal pótolták és a füzérdíszes, zárt torony helyett nyitott körerkélyes bástyaszerű tornyot építettek.
1951-ben állami tulajdonba vették a házat. Az ügyfélteret Tiszti Klub céljára a honvédség vette bérbe. A kaszinó helyiségeiben kultúrotthon, Pódium Terem, Ifjúsági Klub, stb. működött, napjainkban pedig a Debreceni Művelődési Központ székhelye.
A nagypolgári lakásokat kisebb részekre bontották, de volt itt ápolónőképző iskola is. A padlástérbe külső WC-s egyszobás lakásokat zsúfoltak. 1963-ban ismét tűz volt a tetőtérben, amely a (második) saroktornyot is elpusztította. Helyén lakást alakítottak ki, ezért a sarokrész oromfalába, a takaréktár névjele helyére ablakok kerültek. A tetőtér-beépítés jellegtelen negyedik emeletté alakult. Az 1970-es években a földszint utcai falait, „egységesítés” címen mészkőlapokkal burkolták.
Az ezredforduló után javították ki és színezték újra a homlokzatot. Megújultak, részben visszaépültek a díszek, viszont ekkor tűntek el a főhomlokzatról a pénzintézet jelképei: az attika falak méhkasai félhengerré torzultak. 2004-ben a földszinti portálok és a bronzlemezes kapuzatok is visszanyerték hajdani szépségüket.

The oldest financial institution in the city. It functioned as the First Savings Bank of Debrecen. The palace was built in a seces-sionist style. The reliefs in façade on Piac street depict scenes of mercantile and agricultural work.

Hier hatte das älteste Geldinstitut der Stadt, die Erste Debrecener Sparkasse ihr Domizil. Das Gebäude wurde im Jugendstil errich-tet. Die Reliefs an der Fassade in der Piac utca (Marktstraße) stellen die Arbeit in Industrie,  Handel und d Landwirtschaft dar.

Najstarszy institut finansowy w mieście; tu funkcjonowała pierwsza kasa oszczędnościowa w Debreczynie. Pałac zbudowano w stylu secesyjnym. Pł askorzeźby na fasadzie przy ulicy Piac przedstawiają sceny z pracy rolnej i handlowej.

Самое старое финансовое учреждение города, здесь работала первая Сберегательная касса Дебрецена. Дворец построен в стиле сецессио. Рельефы фасада с ул. Пиац изображают труд ремесленников, торговцев и земледельцев.

A găzduit cea mai veche instituţie financiară a oraşului, Prima Casă de Economii din Debrecen. Clădirea a fost construită în stil secession. Reliefurile faţadei din strada Piac prezintă activitatea industrială, comercială şi agricolă.


Üzlet kategóriája: Nevezetességek.Üzlet tegjei: főutca, műemlék, pénzintézet, és Piac.

Az Ön véleménye

Kötelező bejelentkezve adja meg véleményét.

Bejelenti?

Elküldöm a barátomnak

Captcha ellenőrzés
captcha image

Érdeklődés küldése

Captcha ellenőrzés
captcha image

Kérelmi lista

Az Ön üzlete?

Captcha ellenőrzés
captcha image

Városközpont

Üdvözöljük a városközpontok honlapján. Célunk, hogy bárhová utazzon is az országban, minden nagyvárosban könnyedén eligazodjon a legjobb belvárosi üzletek választékából, értesüljön az akciókról, programokról, tudjon egy jó vendéglátó helyet választani.
Ha olyan üzletet talál amit érdemesnek lát megjelentetni választékunkban, ajánlja nekünk most.


Városközpont

"Városközpont: nem plaza, hanem a legnagyobb és legszebb bevásárlóközpont"

Béta

A béta felirat a városnév mellett azt jelenti, hogy az adott városközpont üzletállománya még feltöltés alatt áll, ezért hiányos, esetleg pontatlan információt is tartalmaz.

Debreceni Városközpont Magazin:

Tekintse meg a Városközpont magazin e-havi számát:

Magazin