Menü

 

Magyarország

Debreceni Egyetem

  • egyetem

Történelmi gyökerei visszanyúlnak a Debreceni Református Kollégium alapításáig (1538), amelynek később kialakult három akadémiai tagozatára alapozva jött létre a Debreceni magyar királyi Tudományegyetem.

Négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múltjával a Debreceni Egyetem az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. Mintegy 19000 nappali és 29000 összes hallgatójával, több mint 1400 oktatójával az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye. Az egyetem neobarokk stílusú, Korb Flóris tervezte főépületét 1932-ben adták át. 

Az épületben található díszudvar falára a jogelőd Református Kollégium, majd az egyetem leghíresebb professzorainak és diákjainak nevét vésték .Az aula színes üvegablakain az előd Református kollégium épülete, és azon egyetemek láthatók, ahol a kollégium peregrinus diákjai folytatták tanulmányaikat.

Az egyetem központi épülete előtt egy francia stílusú monumentális park található, melyet szökőkút és szobrok tesznek még fenségesebbé. A parkot 1934 óta díszítik szobrokkal. A másfélszeres életnagyságú 4 bronz szobor Méliusz Juhász Péter reformátort, Huszár Gál nyomdászt, Szenczi Molnár Albert fordító és zsoltárírót valamint Komáromi Csipkés György teológust ábrázolja. A szobrok azt a folyamatosságot szimbolizálják, melyet az egyetem a Református Kollégium évszázados oktatói hagyományait követve folytat. A tér közepén kétlépcsős szökőkút áll, medencéje körül további hat, 1965-ben felállított szobor látható. 

A főépület mellett egy hatalmas tölgyfa árnyékában látható a Professzor c. alkotás, mely az iskolateremtő Hatvani Istvánt ábrázolja. 2003 óta az Egyetemi templom előtt áll a szárából hatalmas töviseket növesztő fehér rózsát ábrázoló 1956-os emlékmű


Üzlet kategóriája: Nevezetességek.Üzlet tegjei: felsőoktatás, kultúra, park, séta, és t.

Az Ön véleménye

Kötelező bejelentkezve adja meg véleményét.

Bejelenti?

Elküldöm a barátomnak

Captcha ellenőrzés
captcha image

Érdeklődés küldése

Captcha ellenőrzés
captcha image

Kérelmi lista

Az Ön üzlete?

Captcha ellenőrzés
captcha image

Városközpont

Üdvözöljük a városközpontok honlapján. Célunk, hogy bárhová utazzon is az országban, minden nagyvárosban könnyedén eligazodjon a legjobb belvárosi üzletek választékából, értesüljön az akciókról, programokról, tudjon egy jó vendéglátó helyet választani.
Ha olyan üzletet talál amit érdemesnek lát megjelentetni választékunkban, ajánlja nekünk most.


Városközpont

"Városközpont: nem plaza, hanem a legnagyobb és legszebb bevásárlóközpont"

Béta

A béta felirat a városnév mellett azt jelenti, hogy az adott városközpont üzletállománya még feltöltés alatt áll, ezért hiányos, esetleg pontatlan információt is tartalmaz.

Debreceni Városközpont Magazin:

Tekintse meg a Városközpont magazin e-havi számát:

Magazin